Στάση πληρωμών από τις Εφορίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Μαΐου 2010, 17:04
Ντίνα Καραμάνου

Ανησυχία στους φορολογούμενους αλλά και σε οικονομικούς παράγοντες προκαλούν οι σιωπηρές απαγορεύσεις που φαίνεται ότι έχουν επιβληθεί στις επιστροφές όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν καλά τον τρόπο, με τον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να «ξεγλιστρήσει» από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας -που από το πρωί της Δευτέρας εγκαθίσταται επ’ αόριστον στην Αθήνα- για μεγάλο χρονικό διάστημα σταματούν και οι κάθε είδους επιχορηγήσεις αλλά και η επιδότηση ενοικίου.

Ήδη είναι γνωστή η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ουσιαστικά να «παγώσει» η επιστροφή ΦΠΑ. Όμως, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ήδη σιωπηρά αναβάλλεται επ’ αόριστον και η καταβολή της επιστροφής φόρου εισοδήματος.

 Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr η δασκάλα από την Πάτρα, Ζωή Παναγιώτου, έλαβε το εκκαθαριστικό της εφορίας με την επιταγή των 1.097 ευρώ που δικαιούται ως επιστροφή. Πήγε στην Εμπορική Τράπεζα, από όπου της είπαν ότι υπάρχει εντολή του ΚΕΠΥΟ να μεταβεί στην εφορία για επανέλεγχο.


Όπως η ίδια λέει, στην εφορία αιφνιδιάστηκαν και, έπειτα από έναν τηλεφωνικό μαραθώνιο ανάμεσα σε ΔΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΑ-ΚΕΠΥΟ, της αποκάλυψαν ότι δεν πρόκειται να παραλάβει τα χρήματα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από το οικονομικό ρεπορτάζ προκύπτει η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου, τα ποσά της φετινής επιστροφής φόρους για όλους τους δικαιούχους να παραμείνουν στις «καλένδες» μέχρι και το επόμενο έτος, οπότε και θα συμψηφιστούν με τη φορολογία εισοδήματος του 2010. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν να εμφανιστούν κάποια έξοδα στα στοιχεία που θα ελέγξουν εξονυχιστικά οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης αν και η περιρρέουσα στους κύκλους των φοροτεχνικών ατμόσφαιρα δεν αφήνει πολλές ελπίδες για διάψευση.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φαίνονται και από τον τρόπο που ουσιαστικά «πάγωσε» την επιστροφή ΦΠΑ. Όπως λέει στη zougla.gr ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, δεν ανακοινώθηκε ποτέ η αναστολή της επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, όποιος όμως διεκδικήσει, θα ελέγχεται εξονυχιστικά από την εφορία… και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για κάθε επιχειρηματία!

Ετικέτες

Αρχείο

Αναγνώστες